Wednesday, May 21, 2008

Kak long... teruskan usaha

"Ummi...ummi.... Ain dapat A." Begitu semangat anak yang sulung menunjukkan kertas Matematik dan Bahasa Melayu yang tercatat markah 100%. "Alhamdulillah..pandainya Ain."

Berseri-seri wajah Ain bila dipuji. "Jom solat dengan ummi. Lepas solat kita ajak Babah pergi beli hadiah." " Ain nak hadiah apa?" " Ain nak botol air, sambil bersemangat menuju ke bilik baik untuk berwuduk".

Lepas solat maghrib bersama, aku peluk Ain erat-erat. "Kak long kena jadi budak yang rajin tau, kena rajin solat, rajin baca buku, kena sayang adik dan dengar pesan ummi dan babah". Kembang sekali Ain bila dipuji dan dipeluk.

Walaupun masa agak terhad bersama keluarga, aku akan pastikan kami semua sekurang-kurangnya dapat solat berjamaah dan makan sedulang. Seronok sekali bila dapat suapkan anak-anak dan suapkan suami. Berkat sekali apabila mampu makan sedulang dan hidupkan sunnah Nabi ini. Selalu aku berdoa agar Allah permudahkan urusanku mendidik anak2x di saat diri penuh dengan tanggungjawab tugasan kerja dan jemaah.

" Ya Allah, peliharalah keluargaku, permudahkanlah urusanku sekeluarga, lapangkanlah dada anak2xku dalam menuntut ilmu meskipun hanya sekelumit masa aku dapat bersama mereka. Peliharalah dan lindungilah kami Ya Allah. Engkaulah sebaik-baik sandaran dan tempat kami menyerahkan segala pengharapan"

No comments: