Tuesday, October 20, 2009

Bila sejadah mula solat?


http://www.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2009&dt=1011&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htm.

Apakah pesanan yang ingin disampaikan oleh 35 sejadah yang berdiri seakan-akan sedang menunaikan sembahyang ?

Adakah mereka mengingatkan umat Islam di Malaysia ini agar mendirikan solat 5 waktu sehari semalam 7 hari setiap minggu (di masjid/surau/musolla utk muslimin) (5 x 7 = 35) ?

Dan kenanglah nikmat Allah (yang telah dikurniakanNya) kepada kamu serta ingatlah perjanjianNya yang telah diikatNya dengan kamu, ketika kamu berkata: “Kami dengar dan kami taat (akan perintah-perintah Allah dan RasulNya)” Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan segala (isi hati) yang ada di dalam dada. ( Surah 5 Ayat 7 )

Maka sesungguhnya Kami akan menyoal umat yang telah diutuskan (Rasul) kepada mereka, dan sesungguhnya Kami akan menyoal juga Rasul itu. ( Surah 7 Ayat 5 )

Sejadah berdiri Solat, bakar rumah yang tak solat di masjid
Terlalu banyak kejadian sejadah yang bangkit seakan-akan menunaikan solat akhir-akhir ini. Ambillah pengajaran daripadanya. Jangan sampai fenomena alam ketentuan Ilahi yang akan memusnahkan rumah-rumah kita semua. Bala yang menimpa akan menimpa semua orang samada beriman atau tidak.

Dari Abu Hurairah ra bahwa Rasulullah SAW bersabda, `Sungguh aku punya keinginan untuk memerintahkan shalat dan didirikan, lalu aku memerintahkan satu orang untuk jadi imam. Kemudian pergi bersamaku dengan beberapa orang membawa seikat kayu bakar menuju ke suatu kaum yang tidak ikut menghadiri shalat dan aku bakar rumah-rumah mereka dengan api." (HR Bukhari 644, 657, 2420, 7224. Muslim 651 dan lafaz hadits ini darinya). http://www.eramuslim.com/konsultasi/motivasi/sholat-berjamaah-dan-sendiri.htm


PELAJAR SEKOLAH GEMPAR LIHAT 35 SEJADAH BERDIRI DI SURAU
PASIR MAS, 20 Okt 2009 (Bernama) -- Warga Sekolah Kebangsaan Tok Sangkut di sini, gempar apabila 35 helai sejadah di dalam surau didakwa berdiri secara misteri dengan sebahagiannya menyerupai individu sedang menunaikan solat.
http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=448290#

No comments: