Tuesday, September 14, 2010

Bayar hutang dengan membunuh

MasyaAllah...kronik sangatkah Malaysia? Derita sangatkah rakyat sekarang sehingga sanggup membunuh jiran sendiri semata-mata nak bayar hutang kereta & rumah? Jika semua orang yg berhutang di Malaysia ambil jalan mudah seperti ini untuk bayar hutang maka tidak hairan kes-kes jenayah makin bertambah. Rakyat makin susah....gaji makin kecil dan perbelanjaan serta kos hidup makin bertambah. Soal agama terpaksa di tolak ke tepi....yang penting ada duit. Soal halal haram semakin ditinggalkan. Ya Allah makin jauhnya manusia hari ini dengan agama. Kerana hutang mereka sanggup korbankan nyawa yang tidak berdosa. http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Polisrungkaikespembunuhanustazahdananak/Article SEREMBAN: Polis merungkai kes pembunuhan seorang ustazah dan anaknya di rumah mereka di Port Dickson pada 2 September lalu yang dipercayai dilakukan oleh jiran mereka.Jirannya iu seorang lelaki berumur 34 tahun dikatakan membunuh dan menyamun Norliza Ishak, 35 dan anak lelakinya, Amirul Ayman Mohd Yusof, 10, bagi mendapatkan wang untuk melangsaikan hutangnya.
Suspek dijangka dihadapkan ke mahkamah esok atas tuduhan membunuh.
"Jiran mereka dipercayai mempunyai masalah kewangan selepas tidak mendapat kontrak pemasangan paip gas sejak beberapa lama. Hasil samun terhadap mangsa digunakan untuk membayar pembayaran suspek yang tertunggak seperti pembayaran rumah, kereta dan sebagainya," kata Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Osman Salleh.

Antara barangan yang disamun suspek ialah dua utas rantai tangan, seutas rantai leher serta loket, wang tunai, komputer bimbit, alat permainan milik anak mangsa dan tiga telefon bimbit.
Suspek kemudian ditahan di rumah neneknya di Port Dickson pada 5 September lalu.
Osman berkata, lelaki itu memang mengenali mangsa kerana dia tinggal bersebelahan dengan rumah mangsa. "Lelaki terbabit dikatakan memperdaya mangsa kononnya rumahnya terkunci dan mahu memasuki rumahnya melalui dapur mangsa. Mangsa kemudian membenarkan lelaki itu masuk ke dalam rumahnya. "Sebaik sahaja masuk, lelaki terbabit menghentak mangsa dengan sikunya dan anak mangsa yang melihat kejadian itu menjerit yang turut didengar oleh jiran mangsa yang lain tetapi tetapi tidak diendahkan," katanya.
Osman berkata, kedua-dua anak beranak itu kemudian ditutup kepala mereka dengan kain sebelum dihumban ke dalam bilik air. Kedua-dua mangsa dipercayai meninggal dunia kerana tidak dapat bernafas. Polis turut mendapati kesan kecederaan pada kemaluan mangsa.

Mayat kedua anak beranak itu ditemui oleh rakan Norliza yang datang ke rumahnya pada keesokan hari selepas kejadian. Suami mangsa ketika kejadian sedang berada di luar negara.-Bernama

No comments: