Friday, April 4, 2008

Free Breast Cancer Talk

Di jemput semua hadir untuk mendengar ceramah tentang 'Breast Cancer' sempena program Khidmat Kesihatan Percuma pada Ahad ini;

Tarikh: 6 April 2008
Masa: 11.00 pagi
Tempat: Surau Taman Senawang Jaya
Penceramah: Dr. Linda

Semua kaum wanita dijempput hadir untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai penyakit barah yang kian kritikal di kalangan wanita.
--------------------------------------------
Barah atau kanser merupakan sejenis penyakit di mana sel tubuh pesakit itu sendiri membiak di luar kawalan dan keupayaan sel-sel tersebut untuk memasuki tisu biologi lain, sama ada melalui pertumbuhan langsung sel bersebelahan atau pemindahan kepada sel jauh (metastasis). Pertumbuhan luar kawal ini disebabkan oleh kerosakan kepada DNA menyebabkan mutasi kepada gen penting yang mengawal pembahagian sel, selain fungsi lain. Salah satu daripada mutasi tersebut, yang boleh diwarisi atau didapati, mampu menyebabkan pembahagian sel luar kawal dan pembentukan tumor ("bengkak" dalam bahasa Latin) merujuk kepada sebarang jisim tidak normal sama ada malignant (barah) atau benign (bukan barah). Hanya tumur malignant mampu memasuki tisu lain atau metastasizing.

No comments: