Monday, November 15, 2010

Jadual Harian

Masa saya dan suami agak kurang bersama anak-naka disebabkan kami berdua bekerja di KL dan waktu yg sama terlibat dengan program jamaah. Syukur kerana Ain banyak membantu monitor adik-adiknya di rumah.
Nani sedang sibuk mengira point yg diperolehinya untuk bulan Oktober

Suami pula telah membuat jadual harian untuk melihat aktiviti anak-anak terutamanya dari segi solat dan mengaji. Nampak mereka cukup bersemangat bila aktiviti dan ibadah yg dilakukan mendapat sedikit 'reward' & 'recognition' dari Ummi dan Babah.

Setiap hari, anak-anak akan update jadual masing2 dan bersikap jujur dengan apa yg mereka lakukan. Suami akan 'reward' anak-anak dengan 10sen untuk setiap point yg berjaya dibuat. Lagi banyak point...lagi banyak 'reward' yg mereka akan terima setiap bulan. Jika mereka nak beli sebarang permainan, alat tulis...masing2x akan kumpul duit sendiri berdasarkan 'reward' yg di perolehi setiap bulan. Dengan cara itu masing2x berlumba2x nak buat ibadah...solat, mengaji, mengemas dll. Masing-masing excited nak tunjukkan dengan Ummi dan Babah...siapa yg paling rajin.InsyaAllah...mudah-mudahan mereka dapat motivasi utk jadi hamba yg soleh dan solehah.

6 comments:

tigaputri said...

assalamualaikum...

nk try jugak la, jdualnye cmne ye?..

abamg1973 said...

salam
boleh koongsi x jadual untuk anak2 tu
sy dah try buat sebelum ni tp rasenya banayk yang miss la. kalau x keberatan lah sila send ke email sy
abamg1973@gmail.com

journaltwentyone said...
This comment has been removed by the author.
journaltwentyone said...

salam. saya juga berminat dgn jadual ini. jika tidak keberatan, minta send ke email: zamani.ar@gmail.com
trima kasih.

kayuapi said...

BOLEH TOLONG EMAIL KAN CONTOH JADUAL TERSEBUT acoypunye@yahoo.com terima kasih

sharifah afizah said...

salam..sy x pndai bt jadual utk anak.bleh x kngsikan jg jadual harian anak puan..ni email sy fieza187169@yahoo.com atau sharifahafizah799@gmail.com