Saturday, July 31, 2010

Secangkir Teh Pengubat Letih

Terima kasih kepada sahabat-sahabat yg mengingati ulangtahun saya yg ke-34 pada 7 julai yg lalu. Hadiah sebuah buku "Secangkir Teh Pengubat Letih" serta sepasang kain tona lembut merah jambu menyemarakkan lagi rasa kasih dan sayang sesama sahabat seperjuangan. Buku travelog tarbiyah karya ust Hasrizal atau juga dikenali sebagi Saifulislam memberi banyak kekuatan supaya kita senantiasa bersangka baik dengan setiap ketentuan dariNYA.

Kita perlu kutip mutiara sejarah yg berlaku di negara lain untuk menguatkan lagi semangat kita dalam menghadapi suasana yg sama di negara sendiri. Ikatan ukhuwah yg terbina bukan atas dasar bangsa tetapi TERBINA atas ikatan aqidah yg mengatasi ikatan darah sesama saudara. Wah indah sungguh persaudaraan Islam ini! Bila adanya sahabat derita...kita turut terasa sama pedihnya.Seminggu sudah Kak Mus (pembantu) balik ke Indonesia dan ketika itu juga baru terasa betapa letihnya pabila menguruskan segala-galanya tanpa pembantu. Secangkir teh, pengubat letih & ingin ku tambah...sekeping roti pengubat kasih.
"Roti ini untuk Ummi....Ain yg buatkan" sekeping roti dari anak sulung menghilangkan segala keletihan selama sehari bekerja. Hargailah & Syukurilah setiap apa yg kita ada.....

No comments: