Tuesday, March 1, 2011

Sedekah & dermalah

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Qur'an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar."(At-Taubah:111)"Jazakallah Tn Hj...moga murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan", saya ucapkan terima kasih kepada salah seorang penderma yg membantu kami PAS Kawasan Rembau untuk majlis makan malam 9 Mac nanti. Sukarnya nak cari org mcm Tn Hj ini yg tanpa banyak soal terus sumbang RM500...

" InsyaAllah, ada masa saya cuba hadir, maklum Tn Hj kepada saya"
Alhamdulillah...Allah bantu saya untuk menghabiskan 3 buku tiket Majlis makan mlm Pas Rembau.


Saya juga terima sms drp sahbat lama di JB. Alhamdulilah, Kak Ayu telah menyumbang 2 tiket dan belum sempat saya ucapkan terima kasih... smsnya datang dahulu dgn kata yg cukup bermakna;

" Terima kasih wani kerana mengingatkan Kak Ayu untuk menyumbang kpd Islam & perjuangan"


Bab-bab mencari sumbangan ini, saya tanpa rasa malu akan sms sahabat2x saya yg saya rasa berkemampuan tetapi mungkin mereka x tahu bgaimana nak menyumbang @ terlupa nak menyumbang/sedekah@ terlalu sibuk n x terfikir pun nak menyumbang. Sekurang2nya saya telah mengingtkn mereka utk keluarkan sedikit harta/rezeki pemberian Allah utk membantu agamaNya.


InsyaAllah...lagi berkat kehidupan dan lagi melimpah ruah rezeki bila kita membantu agama Allah ini. Usahlah berkira denganNYa..... Kalau tidak mampu menyumbang tenaga, keringat dan idea...sumbangkanlah sedikit harta.


Saya cukup tertarik dan bersemangat bila membaca artikel perjuangan di blog berikut;
http://al-khattab93.blogspot.com/. Ramai yg bercita2x utk menjadi kaya tetapi berapa ramai yg bercita2x utk syahid??? renung2xkan.

No comments: